Historie
Da Fredriksten festning ble valgt som Fylkestusenårssted i 2000-2005 startet også historien om Opera Østfold.
Da Fredriksten festning ble valgt som Fylkestusenårssted i 2000-2005 startet også historien om Opera Østfold. Målet var å bygge Fredriksten festning om fra en militær stridsarena til en nasjonal og internasjonal kulturarena. Målet ble nådd, og i 2025 feirer Opera Østfold 20 års jubileum!
Aurora blir til
En helt ny opera av Trygve Madsen med Jon Bing som librettist ble bestilt i et samarbeid mellom Den Norske Opera og Hundreårsmarkeringen Norge 1905 – 2005. Operaen fikk navnet Aurora. Handlingen ble hentet fra Den Store Nordiske Krig og Carl XIIs fall på Fredriksten festning i 1718, og hadde verdenspremiere utendørs på Fredriksten festning i juni 2005.
Østfold fylkeskommune sto som ansvarlig produsent i tett samarbeid med Den Norske Opera og Halden kommune. Oppsetningen ble en publikumssuksess og over 8.000 mennesker overvar forestillingen. Iveren var derfor stor for å sette opp nye operaforestillinger på Fredriksten og allerede i 2007 ble Trubaduren av Giuseppe Verdi oppført.
Suksess blir til distriktsopera
Etter de to suksessfulle oppsetningene tok Halden Kommune og Østfold fylkeskommune initiativ til å opprette Opera Østfold, og i januar 2008 var operaselskapet et faktum. Opera Østfold fikk status som distriktsopera med støtte over Statsbudsjettet fra 2009.
Den første oppsetning som distriktsopera var Turandot av Puccini sommeren 2009 med utsolgte forestillinger. Mona Levin skrev etter forestillingen:
«Med denne oppsetningen av Puccinis storverk, Turandot, er det trolig satt ny standard for utendørs operaoppsetning i Norge.»
Mona Levin, Aftenposten 15.06.2009
Opera Østfold har etter suksessen med Turandot befestet sin posisjon som operaselskap, og som formidler av utendørsopera til et stort publikum. Et fullsatt Carmen (Georges Bizet) i 2011 ble etterfulgt av Giuseppe Verdis Nabucco i juni 2013, Giacomo Puccinis Tosca i 2015, Mozart sin Tryllefløyten i 2017, Verdis Il Trovatore i 2019 og Wagners Den Flyvende Hollender i 2022 – alle til strålende kritikker! I
Regionopera og annen aktivitet
Fra 2020 er Opera Østfold eget AS eid av Halden Kommune og Østfold Fylkeskommune. Opprettelsen av Opera Østfold har gitt nye muligheter og Opera Østfold har gjennom sine satsninger, samtidig med videreutvikling av utendørsoperaen de siste årene hatt suksess med satsningen på Barn og Unge og Fredriksten Operafestival. Noe som blant annet har resultert i en nyskrevet norsk opera for barn «Ruffen og den flyvende hollender» og tre suksessfulle gjennomføringer av Fredriksten Operafestival (2021, 2023 og 2024).
Opera Østfold har i dag status som regionopera i godt selskap med norges fremste operaprodusenter.